Vijf klassiekers

Met regelmaat strijken er nieuwe restaurants neer in Dordrecht. De binnenstad telt echter ook de nodige restaurants die al generaties lang meegaan. Vijf klassiekers uitgelicht.

  1. Jongepier: het mooiste uitzicht van Dordrecht

Een van de vijf klassiekers in Dordrecht is cafe-restaurant Jongepier. Al meer dan twee decennia is Jongepier terug te vinden op het Groothoofd. Het interieur is niet stil blijven staan in die tijd, de sfeer is nu fris en modern. De ruime serre is voorzien van verwarming, waardoor je hier ook ’s winters comfor­tabel ‘buiten’ kunt zitten. In de wintermaanden zijn er op zondag uitgebreide brunches met livemuziek. De locatie van Jongepier is, na bijna een kwart eeuw, nog altijd de kracht van het grand café. Er is altijd wat te zien op het water. Het kan zo maar gebeuren dat je, terwijl je op het terras mosselen eet in de avondzon, spontaan twintig zeilschepen voorbij ziet varen. En als je dan de zon onder ziet gaan boven de rivier heb je bijna geen nagerecht meer nodig.

Café-Restaurant Jongepier

Groothoofd 8 | 078-6390855 | www.eetcafe-jongepier.nl

Lees meer

  1. Crimpert Salm: Dordtse gezelligheid in het oude vissersgildehuis

Er zijn weinig Dordtenaren die de Crimpert Salm niet kennen. Al is het in eerste instantie misschien wel vanwege het historische pand waarin het restaurant zit. Een pand met een verhaal. Het pand stamt uit 1608, de tijd waarin hier de zalm ‘crimp’ werd geslagen achter de kieuwen, zodat die mooi roze werd. De zalm is vandaag de dag nog altijd terug te vinden op de kaart, net als een ‘omeletje Dordt’ en de Koffie Crimp. Als je hier je dag begint met deze koffiespecialiteit word je gegarandeerd getriggerd om in de avond terug te komen voor een heerlijk diner.

Crimpert Salm Grand Café / Restaurant

Visstraat 3 - 7 | 078-6145557 | www.crimpertsalm.nl

Lees meer

  1. De Stroper: visrestaurant op een perfecte locatie

De Stroper is een visrestaurant met een misschien wel perfecte locatie. Als je hier binnenkomt wil je gelijk een tafel aan het raam. De Stroper is al decennialang een begrip in de Dordtse binnenstad, maar ook voor het zijn functie als restaurant kreeg was het een populaire locatie als gokhal en discotheek. Twee jaar geleden is het restaurant verbouwd en heeft het een luchtiger uiterlijk gekregen. Een pand met sfeer waar de bediening de wensen van de klant onthoudt en de kok je verrast met een variëteit aan heerlijkheden. Zeg visrestaurant in Dordrecht en je zegt De Stroper. Niet voor niets een van de vijf klassiekers!

Visrestaurant De Stroper

Wijnbrug 1 | 078-6130094 | www.destroper.com

Lees meer

  1. Marktzicht

Visrestaurant Marktzicht heeft al veel Dordtenaren aan de oesters gebracht. Het pand bevindt zich op een ietwat verscholen plek dichtbij de mooiste panden en havens van Dordrecht. De kok heeft een liefde voor eten en wijn en dat proef je. Of je nu begint met een amuse van gegratineerde oester of als echte liefhebber je oesters liever rauw eet, bij Marktzicht ben je op de juiste plek. En niet alleen voor oesters wil je hier gelijk aanschuiven, ook de kreeft komt hier recht uit het homarium.

Marktzicht

Varkenmarkt 17-19 | 078-6132584 | www.visrestaurant-marktzicht.nl

Lees meer

  1. Klander Muelen

De Klander Muelen, een taveerne met vaste gezichten en rituelen. In 1976 was dit een leeg gebouw. Niemand durfde hier wat te beginnen. Het Statenplein was nog één grote mod­derpoel waar auto’s geparkeerd stonden. Toen was het een ‘slechte’ plek, op de dag van vandaag kun je geen betere plek bedenken voor de gezellige taveerne die de Klander Muelen is. De kaart bevat weinig poespas, maar is wel goed, of je nu een uitsmijter, biefstuk of saté besteld. Een plek waar betrokkenheid centraal staat, een restaurant waar je je snel op je gemak voelt.

Taveerne Klander Muelen

Statenplein 149-150 | T 078 6356338 | www.klander.nl

Lees meer