Monumenten

Meer dan duizend monumenten, een bewogen handelsverleden en een rijke verzameling aan verhalen en legendes; in de historische binnenstad lijkt soms de geschiedenis te herleven. Tot op de dag van vandaag zijn, onder andere in de vele monumenten, duidelijk sporen terug te vinden van de gloriejaren waar de stad in de middeleeuwen in verkeerde.

Open Monumentendagen 2017

De historische binnenstad leent zich uitstekend voor een dagje uit, Dordrecht is met ruim 1000 monumenten een echte monumentenstad. Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur. In de afgelopen jaren waren ruim 70 monumenten gratis voor het publiek geopend.

Thema Boeren, burgers en buitenlui

Dit jaar is het thema Boeren, burgers en buitenlui. Daarmee ligt bij deze 31ste editie van het evenement de nadruk sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. Het zal duidelijk zijn dat ‘Boeren, burgers en buitenlui’ een bijzonder weids thema is. Het roept wel een duidelijke sfeer op, eerder volks dan elitair, eerder jolig dan bloedserieus.

Het kan ook worden gekoppeld aan een grote verscheidenheid aan gebouwtypen in stad en land, aan landschappen, land- en waterwegen, roerend erfgoed en immaterieel erfgoed. Denk aan boerderijen, fabrieken, arbeidershuisjes, rentenierswoningen, veilinggebouwen, pakhuizen, kerken, stationsgebouwen, molens, werkplaatsen, herbergen, marktcafés, waaggebouwen, tuinderscomplexen, gemalen, historische winkels, buitenplaatsen, kastelen, kazernes, bierbrouwerijen, gast- en weeshuizen.

Open Monumenten

Bekijk hier diverse monumenten.

Lees meer

Bij intree Dordrecht | VVV is de gids Monumenten in Dordrecht gratis verkrijgbaar. In augustus is een nieuwe editie beschikbaar en ligt ook de programmabrochure met de openstellingen, tijdens de Open Monumentendagen voor u klaar.

Klassendag

Vrijdag 8 september staat in het teken van de Open Monumenten Klassendag. Een dag speciaal in het leven geroepen om ook de jongere doelgroep kennis te laten maken met cultureel erfgoed. Leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen eerst les over monumenten op school, daarna krijgen ze de kans een monument te bezoeken. Ook voor de komende editie zijn we op zoek naar monumentenbezitters die een rondleiding willen verzorgen.

Aanmelden

Beheert u een monument en wilt dit jaar ook u deelnemen? Wij waarderen het als u bij de openstelling en de te organiseren activiteiten het thema in gedachten wilt houden. Mocht u hulp nodig hebben bij passende activiteiten, dan horen wij het graag. Wij denken graag met u mee!

Vul voor 1 mei 2017 het aanmeldingsformulier in.

Vragen

Nieuwe openstellingen, unieke plannen en ideeën met een toegevoegde waarde voor het evenement worden van harte toegejuicht. Heeft u een leuk idee of juist een aantal vragen? Neem contact met ons op via openmonumentendagen@dordrecht.nl of telefonisch via 078-7704235 / 078-7704238.

Monumentengids

Bekijk de Monumentengids Dordrecht online.

Lees meer