Monumenten

Open Monumentendagen 2018

De historische binnenstad leent zich uitstekend voor een dagje uit, Dordrecht is met ruim 1000 monumenten een echte monumentenstad. Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 september van 12.00 tot 17.00 uur. In de afgelopen jaren waren ruim 70 monumenten gratis voor het publiek geopend.

Aanmelden
Beheert u een monument en wilt u dit jaar ook deelnemen? Het zou fantastisch zijn als u bij de openstelling en de te organiseren activiteiten het thema in gedachten wilt houden. Mocht u hulp nodig hebben bij passende activiteiten, dan horen wij het graag. Wij denken uiteraard graag met u mee!

Vult u voor 1 mei 2018 het online aanmeldingsformulier in? https://goo.gl/forms/HT0vF048tt3E61bZ2

groothoofdspoort

Landelijk is dit jaar gekozen voor het thema ‘In Europa‘, een prachtig thema waar we gezien onze rijke historie in Dordrecht graag bij aansluiten. Hoe is Dordrecht bijvoorbeeld beïnvloed geweest door de landen om ons heen en hoe zien we dat terug in onze vele monumenten? Zijn er misschien kenmerken zichtbaar van bijvoorbeeld internationale bouwstijlen en/of architecten? Herkennen we gebruikte bouwmaterialen of toegepaste kleuren als we onze monumenten vergelijken met die in de naburige landen of de landen waarmee Dordrecht in het verleden verbonden was? Of zien we misschien de invloed van kunstenaars, vaklieden of wetenschappers terug in onze panden? Alles is mogelijk.

De invloed van de internationale handel is natuurlijk overduidelijk zichtbaar in Dordrecht, denk bijvoorbeeld maar aan de ‘Wijnstraat’. Ook de invloed van religie, wetenschap, migratie en zelfs oorlogen en conflicten is niet te onderschatten en zien we terug in onze vele monumenten! Het thema ‘In Europa‘ kunt u gebruiken om het verhaal van uw monument vanuit een ander oogpunt te vertellen.

Wilt u meer lezen over het thema ‘In Europa’ ? Kijk dan eens hier https://bit.ly/2pPrStF

Vrijdag 7 september staat in het teken van de Open Monumenten Klassendag. Een dag speciaal in het leven geroepen om ook de jongere doelgroep kennis te laten maken met cultureel erfgoed. Leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen eerst les over monumenten op school, daarna krijgen ze de kans een monument te bezoeken. Ook voor de komende editie zijn we op zoek naar monumentenbezitters die een rondleiding willen verzorgen.

Vragen
Nieuwe openstellingen, unieke plannen en ideeën met een toegevoegde waarde voor het evenement worden van harte toegejuicht. Heeft u een leuk idee of juist een aantal vragen? Neem contact met ons op via openmonumentendagen@dordrecht.nl of telefonisch via 078-7704235 / 078-7704238.