Monumenten

Meer dan duizend monumenten, een bewogen handelsverleden en een rijke verzameling aan verhalen en legendes; in de historische binnenstad lijkt soms de geschiedenis te herleven. Tot op de dag van vandaag zijn, onder andere in de vele monumenten, duidelijk sporen terug te vinden van de gloriejaren waar de stad in de middeleeuwen in verkeerde.

Open Monumentendagen 2017

De historische binnenstad leent zich uitstekend voor een dagje uit, Dordrecht is met ruim 1000 monumenten een echte monumentenstad. Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur. In de afgelopen jaren waren ruim 70 monumenten gratis voor het publiek geopend.

groothoofdspoort

Thema Boeren, burgers en buitenlui

Dit jaar is het thema Boeren, burgers en buitenlui. Daarmee ligt bij deze 31ste editie van het evenement de nadruk sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. Het zal duidelijk zijn dat ‘Boeren, burgers en buitenlui’ een bijzonder weids thema is. Het roept wel een duidelijke sfeer op, eerder volks dan elitair, eerder jolig dan bloedserieus.

Het kan ook worden gekoppeld aan een grote verscheidenheid aan gebouwtypen in stad en land, aan landschappen, land- en waterwegen, roerend erfgoed en immaterieel erfgoed. Denk aan boerderijen, fabrieken, arbeidershuisjes, rentenierswoningen, veilinggebouwen, pakhuizen, kerken, stationsgebouwen, molens, werkplaatsen, herbergen, marktcafés, waaggebouwen, tuinderscomplexen, gemalen, historische winkels, buitenplaatsen, kastelen, kazernes, bierbrouwerijen, gast- en weeshuizen.

Open Monumenten

Bekijk hier diverse monumenten.

Lees meer

Bij intree Dordrecht | VVV is de gids Monumenten in Dordrecht gratis verkrijgbaar. In september is een nieuwe editie beschikbaar en ligt ook de programmabrochure met de openstellingen, tijdens de Open Monumentendagen voor u klaar.

Klassendag

Vrijdag 8 september staat in het teken van de Open Monumenten Klassendag. Een dag speciaal in het leven geroepen om ook de jongere doelgroep kennis te laten maken met cultureel erfgoed. Leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen eerst les over monumenten op school, daarna krijgen ze de kans een monument te bezoeken. Ook voor de komende editie zijn we op zoek naar monumentenbezitters die een rondleiding willen verzorgen.

Straattheater van LevendTheater

Op zaterdag en zondag tussen 12:00 en 16:00 uur zijn er diverse acts. Verspreid door de binnenstad staan levende standbeelden zoals de Tovenaar, Twee emmertjes water halen, Moeder Trots en Willem I. Bij het Bagijnhof kun je kijken naar het Kermispaardje. Het Achterom wordt vergezeld door de Melodie uit Nostalgie. En op het Groothoofd amuseert een koppel historische acteurs voorbijgangers met straattheater.

Oude ambachtenmarkt

Op zondag tussen 12:00 en 17:00 uur is er op de Vismarkt een demonstratie van oude ambachten. Speciaal in het thema van boeren, burgers en buitenlui is er een edelsmid en zijn er demonstraties glas graveren, koper slagen, boeren schilderkunst en tin gieten.

Monumentengids

Bekijk de Monumentengids Dordrecht online.

Monumentengids Dordrecht


VVV Wandelroute 2017

Download de uitgebreide VVV Wandelroute 2017.

VVV Wandelroute


Fietsroute 2017

Bekijk de fietsroute 2017.

Bekijk de fietsroute.


Muzikaal schema 2017

Bekijk muzikaal schema 2017.

Bekijk schema.


10x ook leuk tijdens de Open Monumentendagen 2017

Lees meer