Kunstrondje: voor verzamelaars en mijmeraars

Kunstrondje Dordt, dat is zoeken naar een eerste druk, het bewonderen van klassieke en moderne kunst, snuffelen tussen curiositeiten. En dat doe je al wandelend in oeroude Dordtse straatjes. De tocht voert langs zo’n vijftig antiquairs, boekhandels, galeries, brocantewinkels, musea en karakteristieke horecagelegenheden. Het Kunstrondje is, tussen alle Dordtse monumenten, een monument op zich, vaste prik op de eerste zondag van de maand.

Kunstrondje: Iets meer dan twintig jaar geleden werd het eerste ‘rondje’ georganiseerd. De Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren startte in 1995 met een eigen netwerk, een aaneenschakeling van speciaalzaken in en om de binnenstad. Want nergens vind je zoveel kunst- en antiekwinkels op loopafstand als in Dordrecht. Welke voorwerpen uit die beginperiode van het Kunstrondje vind je vandaag de dag nog terug bij de deelnemers van Kunstrondje Dordt?

Hermans’ laatste werk

Het jaar 1995 staat te boek als een jaar van grote overwinningen en verliezen. Ajax wint de Champions league en het WK voor clubs, maar Nederland verliest een literaire grootheid: Willem Frederik Hermans. Vlak voor zijn overlijden legt W.F. Hermans de laatste hand aan zijn roman Ruisend Gruis. Harry Zimmerman, eigenaar van ’t Leesbeest, vindt het boek zeker niet het

beste werk van de schrijver met de vlijmscherpe pen. “Het heeft me niet gegrepen. Vergelijk het eens met Hermans romans De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen, dat zijn meesterstukken.” Eerste drukken van vroege werken van W.F. wisselen voor goud geld van eigenaar.

Dat geldt niet voor Ruisend Gruis. “Het is pas twintig jaar oud en er zijn veel goede tweedehands exemplaren op de markt. Ruisend Gruis staat hier dan ook voor een prettige prijs in de kast.”

't Leesbeest

Groenmarkt 72

Lees meer

Alanis moet op CD

De Canadese artieste Alanis Morissette gooit na het grungegeweld van Nirvana een steen in de vijver met het album Jagged Littlle Pill, de revelatie van 1995. Maar liefst zes hits levert de plaat op, waarvan You Oughta Know en Ironic de bekendste zijn. Iedereen moest ‘m op CD hebben, zegt René Rutten van Get Back Music. LP’s waren immers voor dinosaurussen. “Tegenwoordig is het omgedraaid, mensen verlangen terug naar het warme geluid en de vormgeving van vinyl, maar toen waren CD’s ‘je van het’. Jagged Little Pill was een echte klapper, het best verkopende popalbum van de jaren negentig.” Dertigers en veertigers stuiten bij het snuffelen tussen de LP’s, muziekboeken,

DVD’s en CD’s van Get Back Music nog wel eens op Jagged Little Pill en dan komen de herinneringen boven: “Alanis, wat was ze goed!”

Get Back Music

Voorstraat 203 | www.getbackmusic.nl

Lees meer

Kenmerkend kangoeroelogo

In de tijd van flippo’s en Friends, van Pokémon en PlayStation 1, zit een bepaalde groep helemaal niet te wachten op Alanis Morissette. Deze jongeren willen 180 beats per minuut. Ze staan strak in hun trainingspak en ‘hakken’ op dancefeesten als Thunderdome en Mysteryland. De gabbercultuur was groot in Nederland én in Dordrecht, vertelt Roeland van Beest, eigenaar van curiosazaak Pandorus. Ook hij danste zich drie slagen in de rondte. Bij het gabberwezen horen een kaalgeschoren hoofd, Nike-Air-Max-schoenen en natuurlijk een trainingsjack van het merk Australian, liefkozend ‘aussie’ genoemd. Pandorus heeft een aussie in de kledingrekken op de bovenste verdieping hangen. Nooit voor lang, want de jasjes met het kenmerkende kangoeroelogo zijn gewild. “Een klant trekt zo’n jack bijna letterlijk uit mijn handen als ik er eentje heb. Hij koopt ze allemaal op. Er kleven mooie herinneringen aan.”

Pandorus

Boomstraat 17 | www.pandora-dordt.com

Lees meer

Gezocht: Suske en Wiske

Van minder literair gehalte, maar vele malen bekender bij een groot publiek, zijn de avonturen van Suske en Wiske. De stripreeks bestond in 1995 een halve eeuw en dat werd gevierd met de jubileumuitgave De 7 Schaken. Kenners bestempelen het verhaal als één van de beste ooit. Ron Klaassen van Antiquariaat De Boekenla vindt het een ‘aardig album’, maar hij heeft meer met de oude verhalen. “De tekenstijl is mooier en de verhaallijn is minder moralistisch.” Eén van de eerste stripboeken die hij 47 jaar geleden aanschafte, was De Poenschepper van Suske en Wiske. Zijn collectie zwol uiteindelijk aan tot zesduizend exemplaren. In 1992 besloot hij van zijn passie zijn werk te maken. De Boekenla verkoopt nu strips, leesboeken en LP’s. Suske en Wiske’s nemen nog altijd een bijzondere plaats in. “Mensen zijn er dol op, de albums verkopen altijd.”

De Boekenla

Boomstraat 5 | www.boekenla.nl

Lees meer