Het Hippe Westen

Voorstaat-West is voor veel dagjesmensen de toegangspoort tot het winkelhart van Dordrecht. Je stapt van de waterbus af of hebt net de Grote Kerk bezocht en belandt in een wereld van hippe koffietentjes, modieuze speciaalzaken en ambachtelijke winkels. Dit is onze westzijde!

Heer & Meester

Verre reizen zijn een inspiratiebron voor Heer & Meester, een koffiebar in het Hippe Westen van Dordrecht. Eigenaar Ruben Verplakke trok door Australië, Zuidoost-Azië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, ademde alle geuren en kleuren diep in en vertaalde zijn indrukken naar een bijzonder koffieconcept. Het viel hem tijdens zijn reizen op dat koffiedrinken veel meer was dan een sobere ochtendhandeling. Mensen gingen speciaal de deur uit voor koffie en namen er dan gelijk een vers gebakken broodje, gebakje of zelfs ijs bij. Niet zelden van biologische makelij. Verplakke koppelde beleving aan biologisch en gaf zijn ontdekking gestalte in een monumentaal pand op de hoek van de Leuvebrug, de uiterste punt van Voorstraat-West. Als je plaats neemt in het souterrain van de koffiebar, zie je de betimmerde rondvaartboten van Barone op ooghoogte voorbij varen. Je kunt ook op de tweede verdieping een latte macchiato, cortado, cappuccino of natuurlijk gewone koffie drinken. De koffiebonen zijn biologisch geteeld in Brazilië en Guatemala. Ook de broodjes, gebak en schepijs -vers gemaakt met melk van de Jersey-koe- hebben een eerlijke signatuur.

Heer & Meester

Voorstraat 489 | www.heer-en-meester.nl

Lees meer

Scheer & Schuim

Een walhalla voor de verzorgde dame en heer, dat is Scheer & Schuim. Hier zijn de schappen gevuld met fris en robuust geurende scheerzepen, oliën, crèmes en aftershaves. Aan de andere zijde van de speciaalzaak blinken vlijmscherpe barbiersmessen en klassieke houders voor losse mesjes. Eigenaar Richard Dries liep, voordat hij de zaak opende al een tijdje rond met het idee over een zaak waar vakmanschap de hoofdrol speelt. Het viel hem op dat mannen er doorgaans bekaaid vanaf kwamen bij kapperszaken en parfumerieën. Toen strak gesneden kapsels en gevormde snorren en baarden weer in de mode raakten, greep hij zijn kans. Scheer & Schuim laat het rijke gevoel van weldadige verzorging herleven in Dordrecht.

Scheer & Schuim

Voorstraat 413 | www.scheerenschuim.nl

Lees meer

Duurzame zusjes

Juffrouw Pollewop is in korte tijd een fenomeen geworden op de Voorstraat West. De duurzame speelgoed- en hobbywinkel loopt inmiddels zo goed, dat ‘juffen’ Maaike Bonnier en Mette Korteland samen met Hindele Boas in juli een duurzaam zusje openen aan de Voorstraat 456 onder de naam De Kekkestek. Het assortiment van Juffrouw Pollewop baadt in het licht achter een prachtige glazen gevel. Van de kleinste hangertjes en portemonneetjes tot complete sprookjesbossen en kabouterwerelden, ze zijn eerlijk gemaakt met natuurlijke materialen als hout, wol, papier en katoen. Op de tweede verdieping worden cursussen gegeven, zoals poppen maken en vilten.

Bij De Kekkestek vind je ‘alles voor een fijne plek’: huis, tuin en keukenspullen die duur­zaam geproduceerd zijn, bijdragen aan een beter milieu en/of eerlijke handel stimuleren. In de collectie zitten onder meer servies, wollen plaids, biologische thee, tuinverlichting en picknickkleden. Daarnaast willen de initi­atiefnemers op termijn lokale en regionale meubelmakers en kunstenaars de kans bieden in de winkel hun werk te exposeren.

Juffrouw Pollewop

Voorstraat 481 | www.juffrouwpollewop.nl

Lees meer

De Kekkestek (opening 2 juli)

Voorstraat 456 | www.dekekkestek.nl

Lees meer

Een idee in 3D

Je hebt niet altijd 60 of 80 vierkante meter nodig om een leuke winkel te begin­nen. Sandro Glasius zocht een winkel/ werkplaats voor zijn 3D-print en lasercut­tingshop Illu. Zijn oog viel op een piepklein pandje aan de Voorstraat West. “Dit is het mooiste stukje van Dordrecht. Met het uitzicht op de Grote Kerk en het water. Het leeft. 3D-printen: je leest erover, je hoort erover, maar je ziet het nergens in de stad. Je kunt hier langskomen en voorwer­pen naar keuze laten printen. Het pand is klein, maar biedt meer dan genoeg plaats voor zijn apparatuur. De ruimte die over is vult Glasius met industriële vintage: stalen kistjes, bootschroeven, een zolensnijder, een amandelschaver.

Illu 3D-print, lasercutting, industrial vintage

Voorstraat 463a | www.illu.it

Lees meer