Van het naadje en de kous

Van zondag 25 juni 2017 2017 t/m zondag 20 mei

Nationaal Onderwijsmuseum

Voor de één was het ‘gedoe met naald en draad, brei- en haaknaalden’ voor de ander het begin van een levenslange liefde: handwerken. Op 24 juni opent in het Nationaal Onderwijsmuseum  ‘Van het naadje en de kous’. Een tentoonstelling over handwerken, naaitechnieken en mode op school.

Haken, breien, stoppen, mazen, borduren …
Voor het eerst stelt het museum nu een overzichtstentoonstelling samen en biedt een kijkje in de rijke collectie in bezit van het museum, vergezeld van een grote hoeveelheid foto- en beeldmateriaal. De tentoonstelling biedt een overzicht van de vele prachtige (en soms wat minder goed gelukte) voorbeelden van wat er zoal op school, in het beroepsonderwijs en op modevakscholen niet alleen gehaakt en gebreid, maar ook wat er ontworpen, getekend en genaaid werd.

Sokjes en poppenjurkjes
Van het naadje en de kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van op school gemaakte ‘werkjes’. Van de eerste proeflapjes van een meisje van 6 jaar, sokjes en poppenjurkjes in het stijve witte breikatoen tot een grote variëteit aan stop-, maas- en merklappen. Met als hoogtepunt de ‘pronkrollen’: 11 meter lang schitterend borduurwerk met bijbehorende ontwerptekening. Daarnaast heel veel ontwerpen, schetsen en patronen van modevakschool ‘De Schans’.

Plaats in mijn agenda 2017-06-25 12:00:00 2018-05-20 11:00:00 Europe/Amsterdam Van het naadje en de kous Van het naadje en de kous Nationaal Onderwijsmuseum

Adresgegevens

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht
plan route

Contactgegevens

T: 078-6326820
W: www.onderwijsmuseum.nl