Boekdruk Museum

Nog nooit in het Boekdruk Museum geweest? Mooi dan is dit je kans. Maak een educatieve reis door de geschiedenis van de ontwikkeling van het schrift. Houd er rekening mee dat het museum beperkt geopend is.

In het Boekdruk Museum maak je een reis door de jaren heen. Waar we heel vroeger alleen met taal communiceerden, werd dat later ook schrift. Eerst waren dat nog plaatjes in rotsen en Egyptische hiëroglyfen. Later werd het eerste echte alfabet uitgevonden door Feniciërs uit het Midden-Oosten. Destijds werd het nog van rechts naar links geschreven en bestond het uit 22 medeklinkers. Via de Romeinen en Grieken bereikte het schrift ook de rest van Europa, waar het schrift later nog verder werd ontwikkeld tot het alfabet met 26 letters. Het alfabet zoals we dat tot de dag van vandaag kennen.

Monnikenwerk

Het verspreiden van teksten was letterlijk monnikenwerk. Zij schreven de teksten steeds met de hand over, een nogal tijdrovend klusje. Doordat de boekdrukkunst werd uitgevonden werd het vele malen makkelijker en vooral sneller, om de teksten te reproduceren. Zo bereikte het geschreven woord sneller de rest van de wereld.

Oprichting van het Boekdrukkunstmuseum

In de huidige maatschappij is drukwerk niet meer weg te denken. In 1964 richtte Ad den Houter het Boekdruk Museum in Dordrecht op. In het museum kun je zien wat er in de geschiedenis voor nodig is geweest om boekdrukkunst te ontwikkelen tot de vorm die het nu heeft aangenomen. Zo kun je machines bezichtigen en allerlei instrumenten die invloed hebben gehad op  de grafische industrie. Opvallend is vooral hoe technisch vernuft deze machines al waren.

Ontwikkelingen

Regelmatig kun je nieuwe machines in het museum aanschouwen. En iedere dag werken er mensen aan het behoud van de werking van deze machines. Zo kan ook de volgende generatie genieten van dit bijzondere fenomeen.

Beleef het zelf

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Boekdruk Museum? Maak dan een afspraak.

  • Adres: (Pand van drukkerij RAD) Reewegpad 22, Dordrecht
  • Tel: 078 621 3882
  • Openingstijden: 1e en 3e zaterdag van de maandag | 9:00 – 15:00
  • Entreeprijs voor kinderen tot 12 jaar €2,50
  • Entreeprijs 12 jaar en ouder €4,00

*Museumjaarkaart niet geldig

*Rolstolvriendelijk