Bluebirds: creatieve invulling winkelpand maakt dromen waar

Onder de noemer Voor-de-straat is een groep van veertig ondernemende Dordtenaren bezig op een creatieve manier invulling te geven aan de leegstand in de binnenstad. Het zorgt voor hippe werkplekken voor mensen die op een andere manier, vaak tijdelijk, willen ondernemen.

“Voor een periode van twee jaar wil­len we alle sleutels van alle langer leegstaande winkelpanden ophalen”, vertelt Masja Ottenheim, samen met Dominique Saat-Van Dijk en Rozanne Verhoeven initia­tiefnemer van dit project. “We hopen met de pandeigenaren afspraken te kunnen maken over tijdelijk gebruik. ” Belangstelling voor de panden is er vol­doende. “Dat varieert van meer traditio­nele ondernemers die eerst tijdelijk willen huren tot aan idealistische concepten waarbij workshops worden verzorgd of winkeletages worden gebruikt om kunst te exposeren.”

Dordrecht - winkelen - Bluebirds in the backyard
SAMEN STERK

Een grote winkelruimte kan plaats bieden aan verschillende ondernemers die elkaar goed aanvullen. Bluebirds in the Backyard bijvoorbeeld, het eerste initiatief dat via Voor-de-straat ruimte vond in een groot pand op de Voorstraat waar eerst een voordeelboekenwinkel zat. Nu kun je hier tot eind 2017 op vijfhonderd vierkante meter snuffelen tussen vintage en unieke producten van Dordtse makers.

Bluebirds is het geesteskind van singer-songwriter, stylist en onderneemster Claire Schuyff. Zij stelt nadrukkelijk geen pure vin­tagewinkel te zijn. “Het gaat om de beleving, om plekken leuker te maken zodat mensen er graag willen zijn.” Zo kun je bij Bluebirds niet alleen shoppen, maar er ook lekker gaan zitten en een bak koffie drinken terwijl een lokaal bandje akoestische muziek speelt.

Het concept slaat aan. Inmiddels hebben negentien andere creatieve ondernemers onderdak gevonden bij Bluebirds.

Bluebirds in the Backyard

Voorstraat 306 | www.bluebirdsinthebackyard.nl

Lees meer