Dordrecht: Achter eeuwenoude gevels

De oudste stad van Holland grossiert in bijzondere monumenten. Al kijkende naar de mooie gevels loop je zo vele panden voorbij. Loop gerust eens naar binnen. Achter al die imposante façades gaan prachtige winkels schuil.

Wooncadeaus in de Sint Nicolaaskapelle

De Sint Nicolaaskapelle in de oudste stad van Holland draagt tegenwoordig de naam Nieuwkerk, de middeleeuwse basiliek op het pleintje nabij de Torenstraat, maar bij de oplevering in 1175 sprak de Dordtenaar over de Sint Nicolaaskapelle. Het godshuis in gotische stijl diende in de eerste eeuwen van zijn bestaan als katholieke kerk. Een brand verwoestte het bouwwerk in 1568, maar het pand verrees een kwart eeuw later uit zijn as, ditmaal als de protestantse Nieuwkerk. De grafzerken van enkele voornamefamilies zijn nog op de vloer en tegen de wanden van de kerk te vinden volgens Hans Pieters. Hij begon er in 1998 zijn gelijknamige woon-, keuken- en kookwinkel.

Dordrecht - Monument - Nieuwkerk

De Dordtse speciaalzaak toont zijn zelfontworpen meubels en handgemaakte artikelen in een huiselijke sfeer. Onder de naam JPB geeft Pieters zijn eigen meubelen uit. De kook- en keukenafdeling van de winkel telt veel internationale merknamen. Deze oeroude kerk, vol met mooie spullen, verrast je.

.

Pieters Keuken, Koken & Wonen

Nieuwkerksplein 100 | www.hpieters.com

Lees meer

De kunst van het theedrinken

Het jaartal 1781 pronkt in Romeinse cijfers op de bovenzijde van de gevel van het Theewinkeltje. Het pand kent een rijke geschiedenis als het gaat om vorige bewoners. Voorgangers waren onder andere een bloemenzaak en een fotowinkel en tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het monument als keuringskantoor. Ver daarvoor verspreidde Nieuwstraat 34/36 de geur van versgebakken brood. Van de voormalige bakkerij is nu niets meer te zien. Nu is het de plek voor boeiende gesprekken over de herkomst van thee, de symboliek en de gezondheidsaspecten. De naam verraad het niet, maar tussen kleurige kopjes en gietijzeren Japanse schenkers, theepotten in grillige vormen en retroschaaltjes vind je hier ook koffie in overvloed. De bonen worden ingekocht en gebrand door een familiebedrijf dat streng zicht houdt op eerlijke handel.

Het Theewinkeltje

Nieuwstraat 34/36 | www.theewinkeltje.nl

Lees meer

Verbazingwekkende inspiratieplek

Het glazen etalagedeel dat zo elegant naar binnen golft, doet een beetje jugendstil aan. De leeftijd van het gebouw van Windsister Warehouse aan de Voorstraat 123 is echter niet precies bekend. Onder de vorige bewoners scharen zich de Dordtsche Glashandel, een uitdragerij en kunstenaarscollectief Noordkaap. De chique directiekamer van de glashandel van weleer, is nu de stalenkamer van Windsister Warehouse, verkozen tot leukste winkel van Nederland in 2013. De begane grond en de tweede etage dienen als podia voor de designs van Saskia Wind en exposerende kunstenaars. Op de bovenverdieping bevindt zich het atelier.

Dordrecht - winkelen - Windsister Warehouse

Wie Windsister Warehouse in een hokje probeert te stoppen, krijgt het lastig. Het warenhuis verkoopt zelfontworpen kleding en schoenen, op maat gemaakte meubels, sieraden, kunstwerken en talloze woonartikelen. De counter in de vorm van een negentiende-eeuwse badkuip, voorzien van Queen Ann-pootjes, geeft het bij binnenkomst al aan: dit is een inspiratieplek.

Windsister Warehouse

Voorstraat 123 | www.windsisterwarehouse.nl

Lees meer

Vincent van Gogh in beeldroman

Sjors, Sjimmie, Sally, de Kolonel en Olga Lawina uit Agent 327, ze verfraaien al jaren de statige witte gevel van Stripwinkel Sjors. De winkel staat bekend als één van de beste stripspeciaalzaken van het land. Heel wat beroemde tekenaars, waaronder Don Lawrence, wisten de afgelopen decennia de weg naar Scheffersplein 1 te vinden voor een goed gesprek én een signeersessie. Het gebouw stamt uit de achttiende eeuw en de grootste verandering, een nieuwe indeling, vond in de jaren dertig plaats. Voordat de benedenverdieping zich vulde met snuffelende stripfans, ratelden op de hoek Scheffersplein/Groenmarkt de typemachines van de redactie van het Dordtsch Dagblad. Nog ver daarvoor zweefden de geluiden van klinkende kroezen uit de kroeg die er zat over het plein. Misschien dat Vincent van Gogh er ooit dronken werd. Hij stiefelde in 1877 elke dag van zijn kamer aan de Tolbrugstraat naar de naastgelegen boekhandel, waar hij werkte. De schilder zou vreemd opkijken als hij wist dat er nu een beeldroman van ‘m werd verkocht.

Stripwinkel Sjors

Scheffersplein 1 | www.stripwinkel-sjors.nl

Lees meer